Mørkeblå egoisme -Splitt og hersk!

"Alle tenker på seg selv. Det er bare jeg som tenker på meg!"

Mange av argumentene for å stemme mørkeblått er rendyrkede egoistiske. Det er en ærlig sak. Men er det virkelig kommet dit at det er stuerent å svare "Ikke mitt problem"?

Alt handler om din skatt. Akkurat nå. Hva som er selvfølgelige samfunnsoppgaver må vike for det som tjener hvert enkelt individ. Stemmesanking blir å sette grupper opp mot hverandre. Splitt og hersk! Bokstavelig talt. Det er utlendingene sin skyld. De uføres skyld. Ungdommens skyld. Kort sagt de andres skyld at vi betaler skatt. Men bør ikke partier som skal styre landet opptre samlende og med et minstemål av respekt for andre? Vi har vel alle registrert "sleikekommentaren" som falt i en offentlig debatt. Og som avsenderen nektet å beklage. Og nettopp dette er symptomatisk for de mørkeblå, opplever jeg. 

At det kan gå ei kule varmt for noen og enhver er lett å forstå. Men at man tillater seg å slenge med leppa for deretter å forsvare det, er tyngre å svelge. "Morna, Jens!" har vi vel enda friskt i minne. Var det verdig av landets kommende ledelse? Nei. Kan vi vente bedre oppførsel av voksne mennesker i ansvarsfulle stillinger? Ja, jeg synes faktisk det.

Ville det være greit for dere som forfekter "Hver og en får klare seg selv-" retorikken å sette den ene ungen opp mot den andre og forklare at "Vi kunne hatt mye finere ferie, men det får vi ikke. Det er lillesøsters skyld. Fordi barnehagen er så dyr!???"

Å søke ledelse i et helt land ved å skape splid, mistenksomhet og sette naboer og kollegaer opp mot hverandre tolker jeg som et bevis på fravær av skikkelige politiske argumenter. Å.høre debattanter fra langt ut på høyresiden, gir meg dessverre assosiasjoner til barnas retorikk. "Det er ikke min skyld at lillebror skal sove! Dessuten ligger han bare å skriker og bæsjer på seg! Dumme lillebror!!"

Holdningen jeg stadig møter fra Høyre-orienterte har begynt å skremme meg.  "Hvorfor skal jeg betale noe som jeg ikke har bruk for nå? Hvorfor skal jeg betale noe for andre? Det er ikke mitt problem. Vil heller slippe skatt..."

Det norske samfunnet som vi alle er så glad i, er et godt samfunn nettopp fordi vi har blitt enige om å verdsette både liv og livskvalitet. Skape best mulig forutsetninger for alle og respektere forskjellene.

Vi sleper ikke lenger knokene langs bakken når vi går. Som velutdannede individer i det som tross alt er et av verdens beste land å bo i, bør vi greie å se at et sivilisert samfunn fordrer mer enn ren egoisme og navlebeskuelse.

Jeg har stort sett fint liten interesse av kunst og kultur. Men innser likevel glatt at det er noe vi må ta vare på. At det kjennetegner et samfunn som har kommet videre fra ren matsanking.

Jeg har ingen personlig nytte av at det driftes barnehjem og fosterhjemsplasser, sykehjem, eller nå skole, for den saks skyld. Men det kunne ikke falle meg inn å klage over at skattepengene brukes til dette.

Så.ja; vi betaler for veier selv om vi tar bussen. Vi betaler for skole selv om vi ikke går der. Vi betaler for hjemmehjelpere og pedagoger vi ikke trenger. Og vi betaler for trygd til dem som skal ha det. Vi betaler for kreftmedisiner og operasjoner selv om vi er friske. For omskolering og gravferdsstøtte. Fengsler og grensekontroll. Politi og ambulanse. Og beplantning i rundkjøringa.

Hvor mye glede vi har av hver enkelt ting er ikke poenget. Dette er goder et sivilisert samfunn har. Og som flertallet ønsker. Og om det ikke er noe annet enn ren egoisme som teller: Tenk i det minste på at ALLE, hva du enn måtte tro, drar store veksler på samfunnet en eller annen gang i livet. Så selv om du har vært med å betale operasjonen til kollegaen over skatteseddelen, eller trygden til naboen, kan du legge vekk irritasjonen og spørre deg selv om du ikke har hatt bra nytte av norske skattepenger selv. Har du blitt hentet i ambulanse? Operert blindtarmen? Vet du hva det skulle ha kostet?  

Skole har du jo gått på. Videregående også? Lærlingetid hvor staten spytter i både til skolen og lærestedet...? Eller høyere utdannelse? Noen har vel måkt hovedveien når du drar på jobb? Hva med stipend? Rimelig studielån? Bostøtte? Barnetrygd? Tror du absolutt alle har nytte av det til enhver tid? 

Før eller senere vil du også få fordeler av skattepengene som vi andre ikke har noen glede av. Kanskje blir du dement?  Kanskje kronisk syk. Eller du må hentes ned fra fjellet av en hel flokk mennesker som uten tvil kunne funnet på noe annet å fordrive tiden med. Men vet du hva? Det er sånn det fungerer. Du støtter noe i dag. Andre støtter deg en annen gang.

 

#valg# #blå# #mørkeblå# #egoisme# #splitt# #hersk# #egoisme# #ledelse# #argumenter#

 

4 kommentarer

Runar

18.08.2017 kl.18:01

Tror du misforstår. Det er ikke egoisme. Det er mer en sans for rettferdighet. At man betaler for det man faktisk bruker. Høres det galt ut?

Du skriver at dette kommer alle til gode uansett. Gjør det det? Det er et faktum at barn fra fattige familier sjeldnere tar høyere utdannelse. Den fattige familien betaler altså for at barn fra overklassen skal få stipend, videregående, høyskole og universitet. Er det rett? Eller hva med en enslig lavtlønnet mann? Er det rett at han skal skatte for alle andre sine barns skolegang?

Hva med følgende; vil jeg ha mitt barn på skole så betaler jeg for det selv? Vil jeg ha bedre veier der jeg bor så kan jeg gå sammen med som bor der/bompenger. Vil jeg komme raskt til en lege om jeg blir syk så kan jeg spare penger til det.

De som tjener mindre vil ikke ha tilgang til de samme godene. Men det har de heller ikke nå. Du må tenke på om du vil leve i et fritt og rettferdig samfunn (kapitalisme) eller i et likestilt samfunn (kommunisme) Det er umulig å få begge deler.

Nicky-6

18.08.2017 kl.21:52

Runar: Du er engasjert. Det er bra. Enig, eller uenig.
Du foreslår at nabolaget går sammen om de vil ha bedre veier. Det forutsetter at det alt finnes en vei...Hvem skal betale den? En veistubb på 1 meter koster ifølge Statens vegvesen mellom 60-230 000 kroner. Er du sikker på at du har råd til å koste skole på ungene da? Ifølge Romerikes blad kostet en plass i videregående skole i 2006 108 000 kroner pr år. 2 barn skulle bli 216 000 pr år. Og dette er bare litt av bildet. Det er ikke vondt ment. Men innlegget ditt dokumenterer mitt poeng. Det virker ikke for meg som om du har utstrakt erfaring med økonomi. Kan jeg spørre hvor gammel du er? Forøvrig: Forslaget ditt om å gå flere sammen om større oppgaver er forlengst satt aktivt, bare i større skala. Det kalles da skatt.

Runar

19.08.2017 kl.00:04

Du antar at man betaler hele beløpet samtidig. Som jeg sa; bompenger. Da slipper man veier og broer til milliarder som går ut til noen øyer som det knapt bor folk på. Man slipper sløsing av milliarder på et operahus som knapt har betalende. Man er sparsom med egne penger, men om man styrer over andre sine penger er det kjapt å begynne å sløse.

Man betaler flere hundre tusen i skatt hvert år. Tror nok at en familie kunne spart opp til skolegang ja. Og kanskje man hadde sluppet studenter som ville "finne seg selv" og dermed bruker millioner av skattekroner på en verdiløs utdannelse.

Hvor tror du pengene kommer fra? At magi gjør at skolen er gratis? At magi gir sykehus tilnærmet gratis? Vi betaler for det! Alle sammen! Selv om man ikke bruker det. Og så sier du at om man bare skulle betale for det man bruker så ville ikke det vært mulig? Selvfølgelig ville det det!

Forslaget mitt var ikke at flere skulle gå sammen om større oppgaver. Det var at flere som ønsket den samme tjenesten kunne gå sammen. Skatt = alle blir tvunget til å gå sammen for å betale for det noen bruker.

Har alder noe med argument å gjøre? For jeg kjenner noen 80 åringer som har ganske ville tanker...burde jeg da høre ekstra på de?

Jeg spørr ; er det rett å ta penger fra noen for å gi til andre ved hjelp av tvang? Eller er det mer rett at man betaler for tjenester man bruker, og lar folk hjelpe andre frivillig?

Nicky-6

19.08.2017 kl.00:23

Runar: Bompenger fordrer vel at det må være en vei å kjøre på først.. Altså må du ut med alt på en gang. Mitt poeng er at i løpet av livet vil du før eller siden- og mest sannsynlig daglig, nyte godt av betalte skattepenger. Ja, det finnes prioriteringer noen av oss sliter med. Som eksempelvis Operahus. Det er da man skal påvirke, debattere og stemme. Men mange utgifter vil du ganske enkelt ikke være i stand til å betjene på en vanlig lønn. Og i de land hvor denne type ideologi forsøkes, øker fattigdommen og statsgjelda. Du kan ikke forsikre deg mot å bli gammel. Hvordan har du tenkt å betale for sykehjemsplassen til kr 700 000 kr pr pr, som rimeligste alternativ i følge Sunnmørsposten? Selv om du bare blir noen måneder, er det snakk om flere hundre tusen. Og du må likevel betale på slt hjemme. Alt med pensjon på mellom 250-400 000 i året i inntekt. Nei, vent. Du skal jo ikke ha pensjon. Det er jo andres skattepenger!
Om du sparer av all makt greier du ikke selv å stå for alle utgifter som kan komme. Så beklager. Rent budsjettmessig er ikke det du presenterer annet enn ønsketenkning. Det har ikke rot i virkeligheten. Beklager.

Skriv en ny kommentar

hits